– DIŞ HABERLER SERVİSİ
2004 yılında ABD’de şirket alımlarının %40’ından fazlası iki ya da daha fazla şirketin, bir şirket alımı gerçekleştirmek için bir araya gelmesiyle oluşuyordu. 2018’de ise bu rakam, PitchBook verilerine göre %20’ye düştü. Ancak son zamanlarda, özel sermaye şirketlerinin yeniden şirket alımları için bir araya gelebileceğine dair söylentiler gündemde. Özel sermaye şirketlerinde geri dönüş yaşanırsa, geçtiğimiz hafta başlangıç kabul edilebilir.
Dünyanın en büyük 7 özel sermaye şirketi üç ayrı gruba ayrılarak, Medline Industries’i satın almak için harekete geçti. Satın alım gerçekleştiği takdirde medikal tedarik şirketinin değeri 30 milyar doların üzerine çıkabilir. Sekizinci sektör santralinin ise tek başına bir şirket alımı gerçekleştireceği düşünülüyor. Bununla birlikte EQT ve Stonepeak Infrastructure, Hollanda’nın telekom devinin 15 milyar dolarlık teklifi reddetmesine rağmen, KPN’yi satın alma planlarını sürdürüyor.
Forbes’un haberine göre, bu ayın ilk günlerinde ise KKR ve Brookefield Asset Management’ın bir araya gelerek 20 milyar dolarlık bir anlaşmayla Toshiba’yı satın almayı hedeflediği öğrenildi. Şimdilik bu alanda ateşten daha çok duman görülüyor. Ancak şirketlerin güçlerini birleştirerek devasa satın alımlar yaptığı zamanlar neredeyse bir jenerasyon öncesinde kaldı. Özel sermaye şirketlerinin ortak satın alımları bırakmasında ise birçok faktör etkili oldu.
Sektörde giderek artan fon boyutları bireysel özel sermaye şirketlerinin geçmişe kıyasla çok daha büyük bir harcama gücü olduğunu gösteriyor. Bu nedenle devasa satın alımlar gerçekleştirmek için şirketlerin bir araya gelme pratiği gözden düştü. Sınırlı sorumlu ortaklar, ulusal varlık fonları ve diğer yatırımcılar ise yatırım ortağı olma konusunda giderek daha istekli olmaya başladı.
borsagundem.com‘un derlediği bilgilere göre, sektörün geçmiş yıllardan bu yana beraberinde getirdiği 1,6 trilyon dolarlık varlığa rağmen, özel sermaye şirketleri devasa boyutlarda fonlar elde etmeye devam ediyor. Şirketlerin ise bu parayı bir şekilde harcaması gerekecek. Medline anlaşmasında ise Andvent International, Bain Capital ve CVC Capital Partners gruplardan birini oluşturuyor. KKR, Clayton Dubilier & Rice ile çalışırken Blackstone Hellman & Friedman ile işbirliği içinde.
Apollo Global Management’ın ise şirket alımını tek başına gerçekleştireceği düşünülüyor. Bu şirketlerin ellerinde bulundurdukları sermayenin boyutu şaşkınlık verici. Tüm şirketlerin amiral gemisi fonları toplamda 160 milyar dolar getiri sağladı. Tüm şirketler satın alımları tek başlarına gerçekleştirecek güce sahip. Ancak 30 milyar dolarlık bir şirket değerlemesi, süreçteki dengeleri değiştiriyor.
Genel bakış açısına göre özel sermaye şirketlerinin satın alım anlaşmalarını tek başlarına gerçekleştirmesindense, başka bir şirketle ortaklaşa yürütmesi daha güvenli bulunuyor. 2018 yılında PitchBook, ortaklaşa satın alınan portföy şirketlerinin yalnızca %7,2’sinin iflasa sürüklenirken, yalnızca bir şirketin satın aldığı kurumların %14,5’inin iflas ettiğini açıkladı.
Mega özel sermaye fonları şimdiden korona virüs krizi öncesi seviyelerine geri döndü. Ortak özel sermaye satın alımlarının ise bu gelişmeyi takip etmesi bekleniyor.